Historien bag krydsords opgaverne

Hvornår udkom den første krydsords opgave egentlig? Hvordan blev den til?

Hvornår udkom den første krydsords opgave egentlig? Hvordan blev den til?

 

Den første krydsordsopgave blev lavet af italieneren Giuseppe Airoldi. Den blev udgivet magasinet “Il Secolo Illustrato della Domenica” nr. 50. Bladet blev udgivet i Milano den 14. september 1890.

Den bestod af 4x4 felter, som alle skulle udfyldes. Efter som der ikke var nogen sorte felter i opgaven, bliver den ikke anerkendt som den første krydsordsopgave i alle kredse.

 

Derfor er det den engelsk-fødte journalist Arthur Wynne der oftest får æren for at stå bag verdens første krydsord. Opgaven blev udgivet den 21. december 1913 i lørdagsudgaven af den amerikanske avis New York World. I avisens tillæg “fun”, blev læserne præsenteret for et skema med en masse tomme felter. I skemaet stod ordet “fun” resten skulle læseren selv pusle sig frem til ved hjælp af 31 antydninger og synonymer.

 

I avisen kaldte han det for “word cross” og det blev øjeblikkeligt en succes. Så Arthur Wynne fik travlt med at fremstille flere opgaver efter nogle uger ændredes navnet til “crossword” og dermed blev krydsords dillen født.

 

Sådan så Arthur Wynnes første krydsordsopgave ud: